Özgeçmiş
Adı Soyadı : Selahiddin ÖĞÜLMÜŞ
Doğum Tarihi : 1961
Unvanı : Prof. Dr.

Öğrenim Durumu
Derece Alan Üniversite Yıl
Doktora Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü 1991
Yüksek Lisans Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü 1986
Lisans Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi 1983

Akademik Ünvanlar
Ünvan Bölüm Üniversite Başlama Tarihi Bitiş Tarihi
Prof. Dr. Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ankara üniversitesi 2002
Doç.Dr. Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ankara Üniversitesi 1996 2002
Dr. Öğr.Üyesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ankara Üniversitesi 1992 1996
Arş.Gör. Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ankara Üniversitesi 1990 1992
Arş.Gör. Eğitim Bilimleri Bölümü Van Yüzüncü Yıl 1985 1990

Yönetilen Yüksek Lisans ve Doktora Tezleri
Tez Adı Açıklama
Doktora Tezleri Tez Konusu: Yetişkinlerin tedbirsiz davranmasını belirleyen etkenlerin incelenmesi
Doktora Tezleri Tez Konusu: 6 yaş çocuklarında sosyal yeterliliğin, akran ilişkilerinin ve sosyal bilgi işleme sürecinin değerlendirilmesi
Doktora Tezleri Tez Konusu: Bilişsel yaklaşıma dayalı kişilerarası sorun çözme becerileri kazandırma (BSÇ) programının etkililiği: Okul öncesi dönem çocukları üzerinde bir araştırma
Doktora Tezleri Tez Konusu: Başa çıkma stratejilerinin kişilik özellikleriyle ergen öznel iyi oluşu arasındaki aracı rolü
Doktora Tezleri Tez Konusu: Üniversite öğrencileri ve üniversiteden mezun olan bireylerin sosyal sermaye düzeylerinin benlik biçimleri ve çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Doktora Tezleri Tez konusu: Farklı kültürlerden gelen yüksek öğretim öğrencilerinin eğitim ortamlarındaki ilk etkileşim algılarının ve kültürlenme düzeylerinin incelenmesi
Doktora Tezleri Tez Konusu: Rehber öğretmenlerin ve branş öğretmenlerinin epistemik otorite olarak algılanma düzeylerinin incelenmesi
Yüksek Lisans Tezleri Tez Konusu: Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti devlet liselerinde çalışan öğretmenlerin iş doyumu açısından karşılaştırılması
Yüksek Lisans Tezleri Tez Konusu: Atılganlık eğitimi programının ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin atılganlık düzeyine etkisi
Yüksek Lisans Tezleri Tez Konusu: Liselerde okul güvenliğine yönelik bir araştırma
Yüksek Lisans Tezleri Tez Konusu: Orta öğretim kurumlarında öğrenci doyumu: Ankara örneği
Yüksek Lisans Tezleri Tez konusu: İlköğretim öğrencilerinin iyimserlik düzeylerinin ve okula ilişkin algılarının incelenmesi
Yüksek Lisans Tezleri Tez Konusu: Türkiye'de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim ortamındaki iletişim deneyimlerine ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Yüksek Lisans Tezleri Tez Konusu: İngilizce hazırlık sınıfı öğrencilerinin İngilizce dersindeki güdülenmelerinin ve inançlarının incelenmesi
Yüksek Lisans Tezleri Tez Konusu: Çocuk masallarında kişilerarası çatışma çözme süreci
Yüksek Lisans Tezleri Dönem Projesi: GATA'da çalışan sivil memurların mesleki gelişim ihtiyaçlarının eğitim ve gelir durumuna göre karşılaştırılması
Yüksek Lisans Tezleri Dönem Projesi: İşsizliğin psikolojik etkileri
Yüksek Lisans Tezleri Dönem Projesi: Bir işletmenin işe alım politikalarının etkililiğinin incelenmesi: Özel bir hastanede durum incelemesi
Yüksek Lisans Tezleri Dönem Projesi: Kamu sektöründeki yöneticilerin makamda protokol ile ilgili bilgi ve uygulamalarının incelenmesi

Yayınlar
Yayın Tipi Yayın Adı Çıkış Tarihi
Diğer yayınlar İlköğretim hayat Bilgisi Öğretimi ve Öğretmen Elkitabı (Editör), Pegem yayınları, Ankara 2011
Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında (Proceeedins) basılan bildiriler. An investigation of school burnout among Turkish student, World Conference on Learning, Teaching and Administration, The American University in Cairo, Egypt. 2010
Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında (Proceeedins) basılan bildiriler. Çalışanların psikolojik ve sosyal durumlarının iş kazalarına etkileri: Kazaya eğilimlilik ve tedbirsiz davranma, TEDAŞ Uluslararası İş Güvenliği Sempozyumu, Antalya. 2010
Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında (Proceeedins) basılan bildiriler. Design and development of infinited blue project 9th-12th grades modular program, Procedia Social and Behavioral Sciences 2010
Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makaleler Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklara bilişsel yaklaşıma dayalı kişilerarası sorun çözme eğitiminin katkıları, TAF Prev Med Bull. 2010
Diğer yayınlar Sosyal yardım algısı ve yoksulluk kültürü 2010
Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında (Proceeedins) basılan bildiriler. Project of improving tax awareness of primary school children, International Conference on Primary Education, Hong Kong. 2009
Diğer yayınlar Toplum Özürlülüğü Nasıl Anlıyor? 2009
Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında (Proceeedins) basılan bildiriler. Sınırsız mavi öğretim modülünün psikolojik temelleri ve ilköğretim programlarıyla ilişkisi, 2. Uluslararası Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Sempozyumu, Kuşadası. 2008
Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler Okul tahripçiliğine ilişkin ideolojik yönelimler ölçeği, 1. Ulusal Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Kongresi, Ankara. 2008
Diğer yayınlar Güvenli okul ve okullarımızın işlevselliği 2008
Ulusal hakemli dergilerde yayımlanan makaleler Okullarda şiddet ve alınabilecek önlemler 2006
Diğer yayınlar Türkiye'de eğitim psikolojisi: Dünü, bugünü ve yarını. 2006
Ulusal hakemli dergilerde yayımlanan makaleler İlköğretim programlarında yeni yaklaşımlar: Hayat Bilgisi 2004
Diğer yayınlar Piyango ve Çocuk 2004
Diğer yayınlar Ailede çatışma çözme eğitimi 2002
Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında (Proceeedins) basılan bildiriler. Ankara ilindeki futbol hakemlerinin hakemlik seviyelerine göre sürekli kaygı durumlarının incelenmesi, 2. Uluslararası Spor Psikolojisi Sempozyumu, İzmir. 2001
Ulusal hakemli dergilerde yayımlanan makaleler Psikolojide Türkçe Terimler 2001
Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler Bir kişilik özelliği olarak yılmazlık, 1. Ulusal Çocuk ve Suç Sempozyumu. Nedenler ve Önleme Çalışmaları, Ankara. 2001
Diğer yayınlar Kişilerarası sorun çözme becerileri ve eğitimi, Nobel Yayınevi, Ankara. 2001
Diğer yayınlar Güdülenme kuramları ve öğrenmeye güdülenme 2001
Ulusal hakemli dergilerde yayımlanan makaleler Tahripçilik (Vandalizm): Düşük yoğunluklu bir sapma 2000
Diğer yayınlar Sosyal Psikoloji 2000
Ulusal hakemli dergilerde yayımlanan makaleler Çatışma çözme beceriksizliğimizi 21. yüzyıla taşıyacak mıyız? 1999
Ulusal hakemli dergilerde yayımlanan makaleler Ailede ve toplumda çocuğun değeri 1998
Diğer yayınlar Sınav kaygısı 1998
Diğer yayınlar Gençlik çağı ve Türkiye'de gençlik 1997
Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler Liselerde şiddet olaylarının psikolojik temelleri, VI. Milli Eğitim Sempozyumu, Kütahya. 1996
Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin okulla ilgili algıları, 3.1. Ulusal Çocuk Kültürü Kongresi, Ankara. 1996
Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler Öğretmenlerin okullardaki tahripçilik olgusuna karşı ideolojik yönelimleri, 3. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, Bursa. 1996
Ulusal hakemli dergilerde yayımlanan makaleler Üniversitelerde eğitim psikolojisi eğitimi 1995
Ulusal hakemli dergilerde yayımlanan makaleler Sınıf ve okul büyüklüğünün öğrenciler üzerindeki etkisi 1995
Ulusal hakemli dergilerde yayımlanan makaleler Vandalizm (Tahripçilik) veya toplumda çevreye karşı bir manifesto 1995
Ulusal hakemli dergilerde yayımlanan makaleler Yirmibirinci yüzyıl için psikologların eğitimi (Çeviri) 1995
Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında (Proceeedins) basılan bildiriler. Aileleriyle birlikte ya da yurtlarda yaşayan 5-6 yaşlarındaki çocukların günlük davranışları, Çocuk İstismarının ve İhmalinin Önlenmesi: Birinci Balkanlar, Kafkasya ve Orta Doğu Konferansı, Ankara. 1993
Ulusal hakemli dergilerde yayımlanan makaleler Cumhuriyetin 70. yılında Türk Milli Eğitim Sistemi içinde eğitimde psikolojik hizmetlerin yeri ve karşılaşılan sorunlar 1993
Ulusal hakemli dergilerde yayımlanan makaleler Tahripçilik 1993
Ulusal hakemli dergilerde yayımlanan makaleler Eylem kimlikleme düzeyine yaş, cinsiyet, sosyoekonomik düzey ve okul türünün etkisi 1992
Ulusal hakemli dergilerde yayımlanan makaleler İçerik çözümlemesi 1991
Diğer yayınlar Yetiştirme Yurtları 1991

Projeler
Açıklama

İdari Görevler
Görev Üniversite
Dekan Yardımcısı (2006 - 2012) Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
Bölüm Başkanı Ankara Üniversitesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bölümü

Bilimsel ve Mesleki Kuruluşlara Üyelikler
  • Türk Eğitim Derneği
  • Kariyer Danışmanlığı ve İnsan Kaynaklarını Geliştirme Derneği
  • Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Mezunları Derneği

Kitaplar
Kitap Türü Kitap Adı Konusu Yayin Evi(Basım Yılı)
Tam Metin KJişilerarası Sorun Çözme Becerileri ve Eğitimi (3. Baskı) Rehberlik ve psikolojik danışmanlık, Eğitim psikolojisi Nobel Yayınevi (2006)
Bölüm İlköğretim Hayat Bilgisi Öğretimi ve Öğretmen Elkitabı Eğitim Pegem Akademi (2009)

Konferanslar
Tur Adı Konusu Ülke(Yıl)

Ödüller
Açıklama

Son iki yılda verdiği lisans ve lisansüstü düzeydeki dersler
Ders Adı Teori Uygulama Öğrenci Sayısı Dönem Yıl
Sosyal Psikoloji 3 0 99 Güz Dönemi 2012
Sosyal Psikoloji 3 0 35 Bahar Dönemi 2013
Okullarda Gözlem 2 2 75 Güz Dönemi 2013
Psikolojiye Giriş 3 0 99 Güz Dönemi 2012
Topluma Hizmet Uygulamaları 1 2 15 Güz Dönemi 2012

İletişim Bilgileri
E-Posta : ogulmus@ankara.edu.tr

Aktiviteler
Aktivite Tipi Konu Yer Tarih Konuşmacı
Seminer Kişilerarası Sorun Çözme Yenimahalle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 27.06.2013 Evet

Uzmanlık Alanları
  • Eğitim Psikolojisi
  • Rehberlik ve Psikolojik Danışma

Personel Geçmiş Görevler
Kurum Adı Bölüm Adı Tarih
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık 1985